Minumlah Air Rendaman Kurma Inilah Khasiat Pada Tubuh AndaBuat sahabat yang lemah bertenaga disaat bulan puasa ini. Apa itu air Nabeez ? Air nabeez adalah air rendaman (diterapkan water) kurma / kismis (raisins). Kurma atau kismis di rendam dalam air masak semalaman (dalam bekas yang bertutup) dan diminum keesokkan paginya. Sumber mengatakan: air nabeez ini merupakan kegemaran Rasullulah SAW.

Nabi menenggelamkan beberapa butir kurma atau kismis (salah satunya) di dalam air untuk semalaman (dalam bekas bertutup) dan meminum air rendaman kurma tersebut diwaktu pagi hari. Airnya nabi minum & buah kurma yg sudah lembut, nabi telan sekali telan. Ada beberapa hadis yang menyebutkan tentang cara membuat air nabeez ini, salah satunya riwayat dari Imam Muslim sebagai berikut: Aisyah pernah ditanya tentang nabeez, kemudian ia memanggil seorang budak wanita asal Habsyah. "Bertanyalah kepada wanita ini!" Kata Aisyah. "Kerana ia dahulu pernah membuat nabeez untuk Rasulullah SAW," tambahnya. Lalu wanita asal Habasyah itu berkata, "Aku pernah membuat nabeez untuk beliau dalam sebuah beg kulit pada malam hari. Kemudian aku mengikatnya dan menggantungnya. Lalu di pagi harinya beliau SAW meminumnya. "Dari Aisyah dia berkata," Kami biasa membuat perasan untuk Rasulullah SAW di dalam air minum yang bertali di atasnya, kami membuat rendaman di pagi hari dan meminumnya di sore hari, atau membuat rendaman di sore hari lalu meminumnya di pagi hari. "

(H.R. Muslim) Berbicara mengenai diterapkan water. Orang barat baru sekarang faham dan baru mempopularkan khasiat infuse water ini. Tetapi Nabi kita telah lama melakukan hal ini. Dari segi kesihatan tubuh, buah kurma telah terbukti sebagai:

1. Pemberi & pemulih tenaga (inilah sebab mengapa kita disunahkan untuk memakan buah kurma pada saat berbuka puasa).

2. Tinggi kandungan fiber ~ menghilangkan kolestrol jahat yang terkumpul di dalam tubuh. Sangat bagus dalam menghilangkan sembelit (atau meredakan & memulihkan diri dari sembelit).

3. Pemberi zat besi yang sangat bagus.

4. Kaya akan pottassium ~ penting dalam menjaga jantung & menstabilkan tekanan darah.

Khasiat air nabeez Air nabeez adalah minuman berakali, yang mampu menolong membuang kelebihan asam pada perut dan memulihkan sistem pencernaan tubuh. Juga membantu badan untuk menyingkirkan bahan2 toksin yang berbahaya didalam tubuh. Dalam kata lain betguna sebagai sebagai detox. Disebabkan air nabeez tinggi akan kadar fiber, ia mampu membantu proses pencernaan yang baik & meningkatkan / menajamkan fikiran. Agar kita tidak mudah lupa.

Cara membuat air nabeez: Rendamlah beberapa butir kurma (sebagusnya dalam bilangan ganjil) ke dalam air masak didalam segelas air. Alangkah baiknya dibuat pada waktu sore menjelang malam, dan pastikan gelas rendaman kurma tersebut tertutup rapat.

Keesokkan paginya (+ 8-12 jam selepas perendaman), air rendaman baru boleh diminum & buah kurma hasil rendaman yang telah lembut itu, dimakan begitu sahaja. Kurma yang baik digunakan untuk membuat air nabeez adalah kurma ajwa. Tapi kalo tidak ada kurma ajwa ~ boleh menggunakan buah kurma yang lain.

Kalau ingin membuat air nabeez dengan menggunakan buah kismis pun boleh. Caranya ambil segenggam kismis, kemudian direndam dalam segelas air. Dan dibiarkan semalaman seperti membuat air rendaman kurma. Kalau ingin meminum air nabeez di waktu pagi hari, siapkan rendaman kurma / kismis pada petang menjelang malam. Dan kalo boleh meminum air nabeez di waktu malam, buatlah rendaman kurma / kismis di waktu pagi hari (+ 8 sampe 12 jam perendaman).

Larangan dalam membuat air nabeez: Hanya menggunakan salah satu daripada kedua-dua buah2an (Kurma / Kismis) pada satu2 masa.

Tidak boleh mencampurkan antara kurma & kismis dalam membuat air nabeez. Maksudnya tidak boleh mencampurkan kedua-dua buah tersebut dalam satu bekas.

Air nabeez bila disimpan di dalam peti ais boleh bertahan 1 hingga 2 hari. Tetapi dilarang meminum air rendaman kurma / kismis yang sudah memasuki lebih dari3 hari. Ini disebabkan air rendaman kurma / kismis yang dibiarkan melebihi 3 hari berlaku proses penapaian, yang menjadikan, air rendaman kismis / kurma tersebut menjadi arak, dan hukumnya haram untuk diminum. Oleh kerana itu, lebih baik membuat air nabeez fresh daily. Dalam meminum atau menikmati Air nabeez ini boleh ditambah dengan susu / yogurt untuk dijadikan smoothie juga.

Semoga bermanfaat...

No comments

Powered by Blogger.