AWAS! Dajjal Kini Dalam Rumah Kita Tanpa DisedariSedia maklum mati itu pasti, kiamat akan berlaku dimana kehancuran seluruh bumi. Segala hidupan dan makhluk akan mati! Namun bersediakah kita untuk hadapi pada masa itu?

Terdapat beberapa petanda bahawa kiamat akan berlaku antaranya kemunculan Dajjal di mana kemunculannya akan menyesatkan seluruh umat Islam.

Kisah ini telah dikongsi menerusi salah sebuah laman Facebook Abu Hannah. Diceritakan bahawa Dajjal itu sudah ada malah terlalu dekat dengan manusia namun kehadirannya tanpa disedari.

Dajjal ...

Malam tu, macam biasa, aku akan habiskan beberapa helaian bacaan aku sebelum lelapkan mata. Sambil anak aku kat tengah diantara aku dan isteri aku sibuk beraksi menyusu. Kejap meniarap, kejap menonggeng, kejap punggung dia tindih muka aku. Tu rutin dia sebelum tidur.

"Dajjal tu dah ada ker awak? Dia dah keluar ker?", Tiba2 isteri aku bertanya. "Dah ada dah. Cuma mungkin ada yang tak perasan," jawabku ringkas sambil menutup buku dan mengalihkan kaki anak aku yg dari tadi terletak atas leher aku. Tidur jugak akhirnya.

"Dah ada? Kat mana ?," tanya isteriku sambil berpaling mengadapku. "Media. Segala jenis media. Itulah dajjal. Media cetak, media massa, media hiburan, media internet, dan segala mak nenek media adalah dajjal," jawabku sambil melipatkan kedua-dua tangan ke belakang kepala aku dan memandang tepat pada siling rumah.

"Aikk? Media ?? Nape pulak ?," tanya isteriku lagi. Kali ini dia kelihatan begitu serius sekali. Sambil sebelah tangannya dijadikan penyendal kepalanya dan merenung tepat pada aku. "Ini menurut pembacaan dan pandangan peribadi sayalah. Sebab jika dajjal muncul dalam bentuk raksaksa yang menakutkan, mesti tiada orang nak ikut dia. Jadi dajjal akan muncul ikut kesesuaian fitrah manusia. Barulah manusia percaya dan ikut dia," jelasku sambil merenung siling dan fikiranku mengimbas kembali kepada beberapa bacaan aku berkenaan Dajjal.

"Oooo .... Betul jugak naaa .. Lagi2 .. Ceritalah dajjal ni," ujar isteriku dalam loghat Penang yg takkan hilang dari lidahnya. "Antara sifat dajjal, bermata satu. Pada pemahaman saya ianya adalah kamera. Segala kamera itu mewakili penglihatan dajjal. Samada kamera telefon, kamera perakam, cctv dan semua jenis kamera. Dari mata dajjal itu tersebar pelbagai fitnah dan kebencian. Kemudian manusia menjadi huru hara , bergaduh, berbunuh dan berperang.

Sebab satu maklumat daru kamera, manusia percaya. Walhal maklumat itu tipu. Kemudian sifat dajjal itu mampu menyeberangi dari satu negara ke satu negara dengan sekejap sahaja. Merentas benua dgn benua juga mudah. Lautan berada dibawahnya, sebenarnya itu adalah gelombang internet. Dengan internet, fitnah dan kebencian mudah dihantar. Maka manusia mudah dihasut dan percaya. Perkara yang benar, nampak salah, perkara yg salah, nampak betul.

Lihat sahaja media television, jual produk contohnya syampu rambut. Boleh lurus, tapi hkikatnya itu tipu. Lihat sahaja iklan susu formula dari 123456 tahun, semua orang percaya. Kemudian ikut. Walhal Al quran perintah susu ibu cuma 2 tahun diorg tak nak ikut. Itulah antara fitnah dajjal, "jelasku panjang lebar sambil mengadap pada isteriku.

"Ya Allah ... Takutnya ..," tiba2 isteri aku berbisik. "Kena ingat, tujuan dajjal menyesatkan umat Islam. Tujuan dajjal mengawal otak dan pemikiran manusia. Segala benda baik, jika dajjal kata buruk, maka manusia percaya. Segala benda buruk, jika dajjal kata baik, semua manusia percaya.", Jelasku lagi. "So kenapa ada berpendapat baca surah Al Kahfi dapat lepas fitnah dajjal?", Tanya isteriku lagi.

"Sayang, Al quran itu bukan sekadar dibaca. Bukan sekadar dihafal. Paling penting difahami kemudian diamal. Kalau tak faham macam mana nak amal? Kalau baca sekadar baca, nasrani dan yahudi juga membaca kitab suci agama mereka. Apa antar kisah dalam surah Al Kahfi yg saya selalu cerita pada awak ?, "ujarku. "Kisah pemuda Ashabul Kahfi dan seekor anjing lari tidur dalam gua selama beratus-ratus tahun sebab lari dari kerajaan zalim," jawab isteriku sambil tersenyum kerana berjaya menjawab soalanku.

"Betul. Konteks cerita itu sama seperti dajjal. Pemuda dan anjing itu pada masa itu tiada pilihan. Selain mengasingkan diri dari masyarakat yang kian rosak. Dan penguasa yg zalim. Jadi, kalau nak selamat dari fitnah dajjal, kita jangan suka buat sesuatu perkara sebab ramai orang buat. Walhal kita tak memahami kenapa perkara itu dibuat. buat sebab kita faham. Bukan ikut ikutan. Dan orang yg selamat dari fitnah dajjal adalah golongan yg ganjil.

Mereka hidup tidak mengharapkan sistem ciptaan manusia sangat. Mereka hidup berpandukan kefahaman Al Quran dan sirah nabi s.a.w. Merekalah golongan yg beli kereta cash, tidak terlibat riba '. Tidak terpengaruh dengan media dan leka dengan dunia. Senang kata mereka ni kalau orang sekarang nampak mereka gelar kumpulan ni kolot, selekeh. Walhal merekalah yg jauh dari fitnah dajjal. Mereka bukan golongan terasing, tapi golongan yg memilih untuk mengasingkan diri dari dunia yg rosak, "jawabku lagi sambil mencium anakku berkali kali yg sedang lena diulit mimpi.

"Patutlah awak tak nak astro kat rumah ni ea? Oklah syg, skrg sy faham. Kita tak payah astro k?," Ujar isteriku sambil bingkas duduk dan tersenyum.

"Kiamat tu berlaku sehingga ibu pun akan membuang dan tidak pedulikkan anaknya, dan sy dah nampak zaman skrg ramai ibu yg sibuk bekerja dan sibuk main handphone sampai anak terbiar, kiamat sudah dekat sayang .... Sy akan buat apa sahaja yg saya mampu untuk lindungi keluarga saya. Sebab tu ada riwayat sebut, ikatlah anak bini kamu pabila dajjal muncul. dan skrg sy tgh ikatlah ni. Hehe ... ikat hati dan pemikiran. Bukan ikat jasad .., 'jelasku sambil mula menarik selimut.

"Imam Mahadi pulak? Ceritalah ... Awak asyik mengadap buku jer, tapi tak cerita pun kat saya," ujar isteriku sambil mula membetulkan posisi badannya.

"Nanti saya ceritakan. Kiamat dan kemunculan dajjal akan berlaku dalam konteks akal manusia boleh terima. Bukan dalam keadaan yg ganjil. Masa sudah semakin suntuk. Ummat islam sudah tidak punya banyak masa, sebab tu yahudi banyak menguasai teknologi. Sebab tentera dajjal adalah yahudi. Imam mahadi juga sudah ada. Dia hanya belum membuat pengumuman rasmi. selagi anak muda islam masih leka begini, selagi itulah islam dibuli. Tidurlah. Doa supaya semuanya selamat. Kerana Allah kekal ada. Sy mintak maaf yer kalau arini ada buat silap. Assalamualaikum, "ujarku sambil meminta maaf, risau2 esok tak bangun subuh hari.

"Waalaikumsalam sayang, sy pun minta maaf. Sy harap harini sy jadi isteri yg memberi manfaat untuk anak dan suami. Nite sayang ...," jawab isteriku sambil memejamkan mata.

~ Hannah, saat cerita ini ditulis. Pada masa ini hati mama dan ba selalu risau. Adakah Hannah akan membesar melihat Islam sebagai agama menyelamat umat manusia, sebagaimana waktu islam mula2 sampai, atau adakah waktu itu Islam masih jadi agama dagangan beberapa kumpulan kapitalis agama? ~

Islam agama yg bermulanya nampak ganjil, maka pengakhirannya sebelum kiamat juga akan nampak ganjil. Beruntunglah orang2 ganjil.

Sollua'lannabiii ...

No comments

Powered by Blogger.