Kesan Bahaya Sosej Yang Tidak Ketahui Orang RamaiMakanan segera sosej sememangnya menjadi kegemaran ramai tidak kira dalam kalangan kanak-kanak mahupun dewasa. Mungkin ramai yang tidak tahu atau tidak pasti akan kebenaran makan kegemaran ini.

Apa kata selidik beberapa kebenaran berkenaan kebanyakan sosej di pasaran sekarang!

1) Kandungan bahan-bahan kimia 'deadly' dangerous yang mungkin terdapat di dalam setiap isi kandungan sosej. Sebagai contoh:

* Nitrite, Heterocyclic Amines (HCAs), Starch, Various types of meat, Hight salts, High fructose syrup, High MSG, Artificial coloring (untuk sosej itu kelihatan lebih pinkish), Preservatives

2) 7000 kajian saintifik membuktikan ia mengandungi bahan-bahan yang boleh membawa kepada kanser!

3) Bagi kanak-kanak yang sering makan sosej melebihi 12 batang selama sebulan, berisiko 9 kali lebih tnggi untuk mendpaat Leukaemia.

4) Ibu mengandung yang memakan sosej lebih pada sebatang setiap minggu akan meningkatkan risiko bayi mendapat barah otak.

5) Meningkatkan risiko kanser

* Kanser Usus - 50%
* Kanser Pundi Kencing - 59%
* Kanser Perut - 38%
* Pankreas - 67%

Fakta ini terhasil berdasarkan kajian yang dilakukan. Seeloknya cuba kurangkan dan elakkan pengambilan makanan seperti ini. Sama-samalah berkongsi maklumat bermanfaat untuk kesejahteraan bersama.

No comments

Powered by Blogger.