10 Teori Disebalik Misteri Segitiga Bermuda Yang Masih Tertanya

Segitiga bermuda adalah salah satu tempat paling misteri di dunia. Telah ada beratus-ratus pesawat dan kapal lenyap begitu sahaja begitu mereka memasuki tempat ini, walaupun begitu hingga sekarang belum diketahui secara pasti apa sebenarnya punca dari kemisteriusan tersebut.

Segitiga Setan atau Segitiga Bermuda sendiri adalah sebuah kawasan di Lautan Atlantik yang membentuk segi tiga dengan titik-titik di Bermuda, Puerto Rico, dan Flordia. Legenda mengatakan kapal-kapal atau pesawat-pesawat yang masuk ke wilayah ini tidak akan dapat keluar lagi. Walaupun begitu Segitiga bermuda sendiri sebenarnya adalah wilayah yang tidak pernah ada di dokumen rasmi marin negara apapun.

Soalan terbesarnya bukan sama ada wilayah ini nyata atau tidak, pertanyaannya adalah apa yang menyebabkan insiden tersebut? Banyak sekali teori-teori yang cuba menjelaskan mengenai misteri ini, namun malangnya tidak ada bukti nyata mengenai setiap teori tersebut.

Berikut 10 penjelasan paling popular di sebalik misteri segitiga bermuda.

10. Kelalaian Manusia

Pilot di dalam kokpit pesawat

Tidak ada yang suka mengakui kesalahan tetapi setiap orang boleh melakukannya. Ada yang mengatakan bahawa misteri segitiga bermuda sebenarnya sama sekali bukanlah misteri namun hanyalah kelalaian manusia dalam sebuah tempat dengan keadaan penerbangan atau pelayaran yang sangat sukar.

Pada saat cuaca kelihatan cerah dan jalur kelihatan sangat lancar, pasti ada perasaan ingin mengebut bukan? Inilah yang terjadi kepada Segitiga bermuda, cuaca tropika dan air biru jernih di wilayah tersebut pada awalnya kelihatan sangat baik namun keadaan tersebut boleh berubah tiba-tiba menjadi arus dan cuaca yang keras ditambah lagi dengan pulau-pulau yang kelihatan serupa, maka tidaklah mengelirukan jika para pelayar atau pilot ahli kehilangan jalan mereka dan mengalami insiden yang mungkin disertai kelalaian manusia seperti kelebihan muatan.

9. Hanya Insiden Biasa Yang dilebih-lebihkan

Pesawat tampak depan

Sebagaimana telah dijelaskan di atas, sebenarnya Segitiga Bermuda bukanlah tempat yang boleh disebut nyata di perairan negara manapun. Bahkan WWF, tidak memasukkan Segitiga Bermuda ke senarai perairan yang berbahaya. Alasannya adalah kerana jumlah kemalangan yang berlaku di tempat ini tidaklah melebihi jumlah kemalangan yang berlaku di kawasan perairan lain.

Dari hal ini, beberapa orang mendakwa bahawa insiden yang berlaku di tempat ini hanyalah insiden yang dilebih-lebihkan dan adalah insiden yang sebenarnya berlaku di tempat lain berdekatan dengan Segitiga Bermuda, inilah sebabnya mengapa regu penyelamat yang datang tidak dapat mencari bangkai kapal atau pesawat. Mereka juga menjelaskan bahawa insiden yang berlaku sebenarnya hanyalah insiden umum yang boleh terjadi kepada kapal atau pesawat lain tetapi ditambah dengan supertisi akan imaginasi manusia.

8. Arus Teluk Gulf Stream

Perairan di arus teluk gulf stream

Penjelasan mengenai kenapa tidak ada bangkai pesawat atau kapal yang boleh didapati baik di pesisir pantai ataupun ketika para regu penyelamat langsung menuju lokasi dikatakan adalah kerana arus Gulf Stream. Arus Gulf Stream boleh dikatakan secara ringkas adalah seperti sebuah sungai air masin yang berada di laut, suhunya lebih rendah berbanding suhu air laut dan mengalir sepanjang pesisir timur Amerika. Kekuatan dari arus Gulf Stream cukup kuat untuk menjadi sumber tenaga daripada loji janakuasa tenaga air seluruh Amerika Utara dan berlaku lebih khusus lagi di permukaan Segitiga Bermuda.

Walaupun tidak menjelaskan mengapa banyak kapal yang mengalami kecelakaan, namun teori ini cuba menjawab misteri kemana bangkai pesawat atau kapal yang mengalami kecelakaan. Bangkai pesawat boleh terapung selama beberapa jam, kemudian terbawa ke arus utara namun sayangnya pada saat itu bangkai-bangkai kapal atau pesawat sudah mula tenggelam ke kedalaman laut. Inilah sebabnya mengapa bangkai-bangkai tersebut boleh berada di tempat yang berbeza daripada insiden dan mengapa para regu penyelamat tidak dapat mencari bangkai pesawat atau kapal.

7. Rogue Waves

Ombak mosnter atau rogue waves yang menabrak lighthouse

Jika istilah Rogue Waves tidak familiar bagi anda, maka mungkin dari nama ombak raksasa, ombak yang melampau, ombak pembunuh, atau abnormal waves, anda boleh membuat kesimpulan apa yang dimaksudkan dengan Rogue Waves. Ya, seperti dugaan anda, Rogue Waves adalah ombak raksasa yang dianggap adalah salah satu perkara yang paling dahsyat yang boleh terjadi di lautan.

Rekod tertinggi yang diketahui pernah terjadi adalah Rogue Wave setinggi 157 kaki atau bersamaan dengan kira-kira 47 meter dan lebar boleh mencapai beribu-ribu kaki. Sebagai gambaran, anda pernah melihat perlancar yang melayari di tengah-tengah ombak tinggi? Biasanya ombak tinggi itu adalah kira-kira 12 kaki atau sekitar 4 meter. jadi anda boleh membayangkan sendiri seberapa tinggi 157 kaki itu.

Walaupun sangat jarang berlaku, namun Rogue Waves boleh datang secara tiba-tiba yang disebabkan kerana angin kencang menyebabkan ombak yang satu terus bergabung dengan ombak lainya menyebabkan ombak yang sangat tinggi. Uniknya adalah kerana pelbagai alasan Rogue Waves sering kelihatan di Segitiga Bermuda, dan ombak setinggi 157 kaki boleh dengan mudah membalikkan kapal dan menenggelamkan pesawat yang terbang rendah. Inilah yang menjadi dasar dari teori Rogue Waves di balik misteri insiden Segitiga Bermuda.

6. Gas Metana
Penjelasan lain yang pernah dipercayai oleh kebanyakan orang adalah mengenai kewujudan gas metana di Segitiga Bermuda. Dikatakan bahawa kumpulan kandungan gas metana di Segitiga Bermuda boleh menyebabkan sebuah letupan yang menyerupai letupan air raksasa. Penyelidikan juga menunjukkan bahawa limpahan gas metana memang boleh mengurangkan ketumpatan air yang pada akhirnya akan menyebabkan kapal-kapal di atasnya kehilangan keupayaan belayar dan terus tenggelam.

Pertanyaan selanjutnya adalah jika perkara ini benar adanya, lalu kemana sisa-sisa bangkai kapal yang seharusnya terdampar ke pesisir pantai terdekat? Beberapa teori bahawa selepas letusan gas metana berlaku, pusaran air juga mengikuti yang menyebabkan semua bangkai kapal tertarik ke kedalaman laut dan tertimbus oleh tanah yang mengikuti letusan tersebut. Malangnya, teori ini disangkal kerana selama 15,000 tahun tidak ada pelepasan Gas Metana yang ditemui di Segitiga Bermuda.

5. Kelainan Medan Magnet
Salah satu teori yang juga paling sering terdengar mengenai misteri Segitiga Bermuda adalah berkaitan dengan medan magnet. Dikatakan bahawa penunjuk seperti kompas akan berputar secara liar di Segitiga Bermuda, beberapa yang lain mengatakan bahawa kompas akan selalu mengarah keutara geografi bukan utara magnet, yang boleh berbeza kira-kira 20 darjah padahal sedikit perbezaan sahaja boleh menyebabkan seorang juruterbang tersasar jauh dari matlamatnya.

Sekarang ini pengangkutan sudah semakin canggih dan kepakaran para pelayar serta pilot juga sudah jauh di atas kompas, oleh kerana itu teori mengenai medan magnet yang menjadi misteri di balik insiden Segitiga Bermuda sudah tidak lagi dapat dikatakan sah. Beberapa menambah yang menjadi titik di sini bukanlah kompas tapi kelainan medan magnet yang mungkin adalah penyebab dari misteri lain seperti kabut elektronik, portal dimensi waktu (lorong waktu), cuaca yang ganas, dan banyak lain.

4. Cuaca Dan Arus Laut Yang Ganas

Cuaca ekstrim pada segitiga bermuda dapat menyebabkan badai

Cuaca Tropika di Segitiga Bermuda setiap tahunnya boleh menjadi sangat liar dimana udara panas dan udara sejuk bertemu menyebabkan badai yang dahsyat, ditambah lagi dengan kekuatan arus dari Aliran Teluk Gulf Stream, maka Segitiga Bermuda bukanlah tempat yang boleh dianggap remeh baik untuk kapal ataupun kapal terbang. Badai kategori apapun yang terjadi di sini boleh menyebabkan kapal-kapal yang belayar hancur dan pesawat yang terbang terseret masuk ke pusat badai tenggelam ke kedalaman laut. Akan tetapi kembali lagi ke misteri lain dari Segitiga Bermuda iaitu kemanakah bangkai pesawat dan kapal yang hancur kerana badai? Mungkin terserest Arus Gulf Stream sebagaimana dijelaskan di atas?

3. Atlantis

kota hilang Atlantis di kedalaman laut

Mereka yang percaya dengan bandar misteri bawah laut ternama, Atlantis berhujah bahawa misteri Segitiga Bermuda sebenarnya boleh dikaitkan dengan bandar hilang tersebut. Mereka menjelaskan bahawa Segitiga Bermuda pada awalnya adalah kediaman bandar ternama itu, dan sisa-sisa kristal tenaga canggih dari bandar tersebut membuat seluruh instrumen pengangkutan yang ada di perairan tersebut menjadi rosak dan akhirnya menenggelamkan si pesawat atau kapal.

Bukti teori ini didasarkan atas seorang penyelam scuba yang menjelaskan bahawa ia melihat sejenis piramid di kedalaman perairan sekitar Bahamas yang tentunya tidak disertai dengan bukti nyata. Ahli teori lain menunjukkan bukti yang lebih konkrit iaitu Bimini Road, sejenis formasi batu aneh di sekitar pulau Bimini dan dipercaya sebenarnya adalah dermaga Atlantis yang canggih.

2. Alien

Segitiga bermuda ufo di dalam laut

Salah satu penjelasan imaginasi yang paling umum dan sering terdengar begitu seseorang menyebutkan mengenai segitiga bermuda adalah teori mengenai kewujudan alien. Sebagaimana alien adalah salah satu hal yang juga misteri bagi kebanyakan orang, maka keberadaan mereka juga sering dikaitkan dengan misteri lain iaitu dalam kes ini adalah misteri segitiga bermuda.

Ada banyak sekali teori segitiga bermuda yang dikaitkan dengan kewujudan alien bermula dari kepercayaan bahawa Segitiga bermuda adalah wilayah antara planet dan mahluk-mahluk asing iaitu alien. Beberapa yang lain mengatakan bahawa ada kapal angkasa (UFO) yang berada di kedalaman perairan Segitiga Bermuda, menyebabkan semua yang ada di atasnya menjadi jatuh, mengalami kemalangan, atau hancur begitu sahaja. Hujah atau teori lain mengatakan bahawa segitiga bermuda adalah sebuah lorong waktu gergasi (worm hole) yang membawa siapapun yang melintasinya ke dimensi lain. Penjelasan yang cukup menarik bukan?

1. Kabus Elektronik

Kabut elektronik yang mengarah ke wormhole

Teori mengenai kabut elektronik muncul hanya kerana 1 insiden iaitu insiden 1970 oleh seorang juruterbang Florida, Bruce Gernon bersama dengan ayahnya terbang dari pulau Andros ke pulau Bimini di Bahamas. Tiba-tiba saja mereka melihat sebuah awan aneh yang membentuk menyerupai sebuah terowong.

Gernon kemudian terbang memasuki terowong tersebut dan mendapati dirinya berada dalam sebuah kabut dengan pelbagai petir terjadi di sekitar mereka, ditambah lagi semua instrumen elektronik dan navigasi di dalam pesawat tidak boleh bekerja. Sesudah terbang selama kira-kira 34 minit dan berjaya keluar dari terowong awan tersebut, Gernon mendapati mereka berada di atas pantai Miami yang normalnya memerlukan masa kira-kira 75 minit. Gregor dan ayahnya berpendapat bahawa ini jugalah yang terjadi kepada insiden lenyapnya kapal dan pesawat di Segitiga Bermuda.

Teori Kabus Elektronik ini juga menyokong teori sama yang dikenali dengan nama Wormhole atau lorong waktu raksasa sebagaimana dijelaskan Einstein. Membenarkan seseorang untuk melewati dimensi waktu yang berbeza hanya dalam hitungan minit.

Semoga bermanfaat...

No comments

Powered by Blogger.