Apa itu Bitcoin?

Apa itu Bitcoin?|SEBELUM ini pernahkah anda mendengar tentang Bitcoin? Apakah itu Bitcoin? Sebenarnya masih ramai orang yang belum mengetahui tentang Bitcoin dan peranannya dalam sistem mata wang. Bitcoin adalah satu bentuk mata wang tanpa kertas dan duit syiling, ia adalah mata wang digital. Konsepnya mungkin terdengar seperti eGold walaupun sebenar jauh berbeza. Baik! Saya akan kongsikan dengan lebih terperinci dibawah.

              Apa itu Bitcoin?

Siapakah Yang Mencipta Idea Bitcoin?

Konsep Bitcoin telah diciptakan oleh Satoshi Nakamoto, seorang yang tidak mahu dikenali didunia nyata. Beliau dikatakan dari Jepun tetapi ID email beliau adalah dari Jerman, ditambah perisian Bitcoin yang tidak terdapat di Jepun. Beliau menciptakan sistem dan perisian Bitcoin (yang digunakan untuk menjalankan sistem) pada 2009 tetapi hilang pada tahun 2010.

Sistem developer lain berhenti mendengar berita daripada beliau pada tahun 2010, dan banyak spekulasi muncul mengenai identiti sebenar beliau.

Apa Yang Istimewa Tentang Sistem Bitcoin?

Bitcoin adalah satu sistem yang membolehkan anda untuk melakukan urus niaga mata wang tanpa identiti dan tiada siapa yang tahu tentang identiti pembayaran atau segala maklumat lain yang berkaitan dengan pembayaran, termasuk yang menghantarnya, yang menerimanya, dan lain-lain.

Satoshi melakukannya dengan membuat sistem rangkaian peer-to-peer. Tidak dikawal oleh sebarang pihak berkuasa atau bank tetapi dikendalikan oleh penyumbang rangkaian dan peminat kebebasan, yang menyumbangkan masa dan tenaga untuk inovasi ini. Pada dasarnya, orang boleh melakukan transaksi wang dan tiada pihak berkuasa atau organisasi akan mengetahui mengenainya.

Apakah Perbelanjaan Berganda?

Kita boleh membuat banyak salinan data digital, contohnya orang menyalin perisian dan menjualnya sebagai salinan palsu atau salinan cetak rompak. Kami mungkin menghadapi masalah yang sama dengan mata wang digital seseorang boleh menyalin mata wang digital (cuba andaikan RM10) dan sesiapa menyalin dan menggunakannya sebanyak mana yang dia suka (seberapa banyak nota RM10).

Satoshi menyelesaikan masalah ini dengan menunjukkan semua urus niaga dalam senarai awam. Setiap kali transaksi baru dibuat, kesahihannya diperiksa dengan mengesahkan daripada senarai yang mata wang digital tidak digunakan sebelum ini.

Jadi Bagaimana Hendak Gunakan Bitcoin?

Bitcoin sebenarnya disimpan di dalam dompet digital (wallet) yang anda boleh simpan dalam komputer anda, atau di laman web yang akan menguruskan dan melindungi wallet anda untuk anda. Anda boleh mempunyai banyak wallet dan alamat Bitcoin (Bitcoin Address) (di mana anda menerima wang dari orang lain) sebagaimana yang anda suka.

Berapa Ramai Orang Yang Menggunakan Bitcoin?

Pada saat ini, 14 juta+ Bitcoin yang wujud, yang bernilai 5 bilion USD.

Bagaimana Anda Memperolehi Bitcoin?

Ada pelbagai cara untuk mendapatkan Bitcoin, antaranya seperti:

"Mining" Bitcoin?

Pertukaran mata wang (Bitcoin sebagai balasan Dollar atau Euro) melalui perkhidmatan pembekal Bitcoin seperti Bitx.com. Yang menyediakan perkhidmatan kepada orang lain dalam pulangan Bitcoin.

                Apa itu Bitcoin?

Bagaimana Cara Belanja Bitcoin?

Membelanjakan Bitcoin adalah agak mudah. Anda boleh menghantar Bitcoin pada seseorang, membeli barangan, atau menderma kepada yayasan bukan untung yang menerimanya, seperti Wikileaks, P2P Foundation, Operasi Anonymous, Free Software Foundation, dan Archive.org. Selain itu, anda boleh menghantar Bitcoins pada sesiapa sahaja apabila anda tahu alamat Bitcoin (Bitcoin Address) mereka. Untuk barang dagangan, anda boleh membeli produk dari peniaga yang menerima Bitcoin.

Secara kesimpulannya, sistem Bitcoin semakin cepat diterima pakai. 1 BTC mempunyai bernilai RM100 setahun lalu kini bernilai RM1500+. Pakar keselamatan dan peminat kebebasan digital memuji sistem Bitcoin kerana menjadi salah-satu-jenis sistem yang membuka pintu kepada kemungkinan. Oleh kerana ciri-ciri yang tidak mahu namanya disiarkan dijamin, ia digunakan oleh orang-orang yang bimbang privasi mereka.

Apa yang anda fikir tentang Bitcoin?

             

Untuk mempelajari lanjut tentang Bitcoin, boleh dapatkan:
Intro: http://bitcoin.org/en/
Video: https://www.weusecoins.com/en/

No comments

Powered by Blogger.