Ketahuilah Sejarah Senibela Wing Chun Yang Mengerunkan


Ketika China dijajah oleh bangsa Manchuria (Dinasti Ching), iaitu apabila Maharaja Yung Cheng1 berkuasa (1723-1736), terjadi peristiwa dibakarnya Kuil Shao Lin, yang berada di Gunung Sung, Negeri Honan. Peristiwa tersebut berlaku kira-kira 300 tahun yang lalu.

Pada masa itu pemerintahan Manchuria takut akan perkembangan Fu di Kuil Shao Lin yang semakin lama semakin kuat. Kerajaan kemudian menghantar pasukan untuk menyerang kuil ini. Serangan demi serangan selalu mengalami kegagalan. akhirnya Kuil Shao Lin dibakar secara diam-diam. Banyak penghuni Shao Lin yang mati terbakar. Tetap tidak semuanya mati, beberapa berhasil lolos dari peristiwa ini, di antaranya adalah Pendeta Wanita Ng Mui, dan juga beberapa orang murid, yang paling terkenal di antaranya adalah Hung Hay Kwun (Hung Si Kuan), Fong Sai Yuk (Fang Se Yu), Luk Ah Choy, dan lain-lain. Kelima pendeta / master ini adalah lima guru yang mewakili lima gaya Fu Shao Lin.

Pendeta Wanita Ng Mui adalah satu-satunya master wanita dari Shao Lin. Ng Mui pergi berkeliling China, kemudian menetap di Kuil Bangau Putih yang terletak di gunung Tai Leung (juga disebut gunung Chai Ha), di antara wilayah Yunnan dan Sze Chuan. Ia menumpukan mendalami Zen Buddhisme, dan juga ilmu kung fu. Ng Mui, seperti juga yang lain, tidak pernah melupakan pengalaman pahit peristiwa kebakaran dan pengkhianatan di Kuil Shao Lin. Ia juga bimbang akan pengejaran yang dilakukan oleh para pengkhianat dan pasukan kerajaan Manchuria. Ia sedar akan kesulitan yang akan dialaminya jika suatu saat bertemu dengan para pengkhianat yang juga telah menguasai ilmu bela diri Shao Lin tersebut. Ia sedar bahawa pengetahuan teori bela dirinya sejajar dengan mereka, dan suatu saat kemampuan fizikalnya akan kalah dengan para pengkhianat yang jauh lebih muda darinya. Untuk mengatasi hal ini, cara satu-satunya adalah dengan mewujudkan sebuah teknik bertarung baru yang mampu mengatasi teknik-teknik bertarung Shao Lin.

Suatu saat Ng Mui menyaksikan pertarungan antara seekor rubah dan seekor bangau. Rubah itu berjalan mengitari bangau mencari peluang untuk menyerang, sementara bangau diam di tengah dan berputar-putar untuk menghadapi rubah. Setiap kali rubah menyerang dengan cakarnya, bangau menghalau dengan sayapnya dan pada masa yang sama balik menyerang dengan paruhnya. Rubah tersebut menggunakan kelincahannya untuk mengelak dan menyerang tiba-tiba dengan cakarnya. Perkelahian ini berlangsung dalam waktu yang cukup lama hingga Ng Mui mendapat inspirasi untuk mengembangkan teknik pertarungan baru. Ng Mui menumpukan perhatian untuk menyesuaikan gerakan cakar rubah dan sayap bangau menjadi gerakan manusia. Akhirnya Ia berjaya mencipta satu set pergerakan pejuang yang tetap mempertahankan gerakan rubah dan bangau tetapi telah disesuaikan menjadi gerakkan manusia.

Gerakan Fu Shao Lin terlalu rumit untuk Ng Mui, terlebih lagi dalam gaya Shao Lin, banyak gerakan yang mempunyai pose menarik dan nama yang indah, tetapi dalam pertempuran yang sesungguhnya tidak boleh dipraktikkan. Dalam teknik barunya ini ia menitikberatkan pada kesederhanaan gerak dan kepelbagaian kegunaan. Hal ini cukup menyimpang dari teknik-teknik Shao Lin. Jika pada Kung Fu Shao Lin sepuluh set atau lebih pergerakan, satu dan lainnya hanya berbeza sedikit, dalam Sistem baru ciptan Ng Mui ini hanya terdiri daripada beberapa gerakan sederhana yang digabungkan, dan setelah mengalami beberapa perbaikan dan penyempurnaan, dibagi menjadi tiga jurus dan satu set gerakan berlatih menggunakan "orang-orangan kayu". dalam teknik baru ini, setiap gerakan adalah gerakan pejuang yang sesungguhnya dan sangat praktikal. Sudah tidak ada lagi gerakan-gerakan dan pose-pose indah yang hanya berguna untuk menarik perhatian.

Perbezaan lain adalah dalam teknik Shao Lin terlalu banyak menekankan latihan fizikal. Seorang murid harus berlatih kuda-kuda yang kuat selama beberapa tahun sebelum ia boleh meneruskan ke pelajaran selanjutnya. Dalam teknik barunya, Ng Mui lebih menekankan penggunaan kaedah dalam mengalahkan musuh daripada dengan menggunakan kekuatan. Memang dalam kaedah ini perlu juga melatih kekuatan, tetapi dalam pertempuran yang sesungguhnya, yang terpenting adalah menerapkan kaedah yang tepat untuk masing-masing keadaan, dan juga untuk masing-masing pihak lawan. Untuk keperluan ini, para pengikut akan dibekalkan dengan pelbagai teknik gerakan tangan, kuda-kuda, dan gerak langkah yang fleksibel.

Yim Wing Chun

Yim Wing Chun adalah penduduk asal wilayah Kwang Tung. Setelah ibunya meninggal, ia tinggal berdua dengan ayahnya, Yim Yee. Sejak kecil ia telah dijodohkan dengan Leung Bok Chao, seorang peniaga garam dari propinsi Fu Kien (Hok Kian). Sebagai murid Shao Lin, Yim Yee berusaha menggunakan Fu-nya untuk menegakkan keadilan. Dengan demikian ia sering terlibat dalam urusan mahkamah. Agar tak ditangkap, ia mengajak anak perempuannya melarikan diri ke sempadan antara wilayah Yunnan dan Sze Chuan dan menetap di kaki Gunung Tai Leung. Mereka hidup dari hasil penjualan tahu di pasaran.

Ada seorang lelaki tempatan bernama Wong yang terkenal bertabiat buruk. Kerana kemampuan Fu-nya dan juga kerana tangan undang-undang serta lemahnya di daerah terpencil ini, ia ditakuti oleh penduduk setempat. Kerana tertarik dengan kecantikan Yim Wing Chun, ia menghantar perantara untuk melamar gadis ini, dengan ancaman jika ditolak, ia akan memaksa Wing Chun menikahinya. Ayah Wing Chun sudah tua dan Wing Chun sendiri adalah gadis yang lemah. Oleh kerana itu mereka sangat bimbang dan tidak tahu apa yang perlu dilakukan.

Sementara itu, Pendeta Wanita Ng Mui, yang tinggal berhampiran kampung ini, sering mengunjungi pasar desa. Setiap kali ia lewat di kedai tahu Yim Yee, ia selalu bersiar-siar dan membeli-belah. Dengan demikian, mereka menjadi saling mengenal. Suatu hari, ketika ia membeli-belah, ia memperhatikan ada sesuatu yang tidak biasa pada ekspresi ayah dan anak ini. Ketika ditanyakan, mereka menceritakan masalah tersebut kepada Ng Mui. Pengakuan ini membangkitkan kembali rasa keadilan dalam diri Ng Mui yang sudah lama dipendam. Ia memutuskan untuk membantu Yim Wing Chun, tetapi tidak dengan melawan Wong, suatu hal yang pasti dilakukannya sebelum mengundurkan diri. Alasannya adalah bahawa ia tidak ingin menunjukkan identiti asalnya sebagai pendekar Shao Lin, dan juga kerana tidak layak baginya, sebagai seorang ahli bela diri terkenal dari Shao Lin, bertarung melawan preman tak ternama dari sebuah kampung terpencil. Ia memutuskan untuk mengajar teknik bela diri ciptaannya kepada Yim Wing Chun. Bagi Wing Chun sendiri, ilmu bela diri bukan sesuatu yang aneh, kerana ayahnya adalah murid Shao Lin. Selama ini Wing Chun merasa belum perlu mempelajari ilmu ayahnya. Kini dengan panduan Ng Mui, sang master wanita dari Shao Lin, dan juga kerana kepandaian dan kerja kerasnya, beliau berjaya menguasai teknik ini dalam masa tiga tahun.

Pada suatu hari Ng Mui memberitahu bahawa Wing Chun sudah menguasai semua teknik-teknik ciptaannya dan dibenarkan kembali ke rumah ayahnya dan menyelesaikan masalah dengan Wong. Sekembalinya ia ke rumah ayahnya, lelaki tersebut mula memujuk lagi. Kali ini Wing Chun mencabar berkelahi. Wong terkejut, tetapi menerima cabaran ini. Ia sangat yakin dapat mengalahkan Wing Chun dan menikahinya, tetapi dalam pertarungan tersebut ia dikalahkan oleh Wing Chun. Sejak saat itu, Wong tak berani lagi mengganggu Wing Chun. Setelah peristiwa ini, Wing Chun terus berlatih teknik ini, tetapi Ng Mui merasa kehidupan di kaki Gunung Tai Leung terlalu monoton dan pergi berkelana. Ia berpesan pada Wing Chun untuk menjaga peraturan Shao Lin dan berhati-hati dalam meneruskan teknik ini agar tidak jatuh ke tangan orang-orang yang tidak sesuai.

Yim Wing Chun akhirnya berkahwin dengan tunangnya Leung Bok Chau. Ia berhasil menurunkan teknik yang dipelajarinya dari Ng Mui ini kepada suaminya. Leung Bok Chao sendiri pernah mempelajari bela diri, dan rajin berlatih di masa lapangnya. Setelah pernikahan mereka, Wing Chun sering berbincang dengannya tentang teknik-teknik pertarungan. Awalnya ia meremehkan Wing Chun, kerana menganggap Wing Chun adalah wanita yang lemah. tetapi Wing Chun berjaya memperoleh kesempatan untuk berlatih dengan suaminya dan berjaya mengalahkannya setiap kali mereka berlatih.

Leung Bok Chao pun akhirnya sedar bahawa Wing Chun bukanlah seorang wanita lemah, tetapi seorang ahli seni bela diri. Sejak saat itu ia mengagumi teknik isterinya dan sering berlatih berdua. Ia menyebut teknik ini "Wing Chun Kuen" untuk menghormati isterinya. dari namanya ini lah maka dikenal nama Wing Chun Kung Fu.

No comments

Powered by Blogger.