Inilah Pulau Yang Paling Kecil Dan Paling Padat Di Dunia


Adakah anda tahu mengenai sebuah pulau yang paling kecil di dunia yang dikenali sebagai Migingo

Migingo adalah sebuah pulau batu kecil, dengan luas kurang dari setengah ekar atau kira-kira setengah saiz padang bola sepak, yang terletak di Tasik Victoria, Tasik terbesar di Afrika dan tasik tropika terbesar di dunia.

Walaupun saiz kecil, pulau ini adalah tempat tinggal bagi 131 orang yang tinggal di pondok-pondok penuh sesak diperbuat daripada zink dan kayu. Walaupun keadaan kehidupan tidak seperti setinggan, Migingo adalah sebuah pulau yang mempunyai lima bar, salun kecantikan, kedai ubat serta beberapa hotel dan pelbagai pelacuran. Sebahagian besar penduduk pulau bekerja sebagai nelayan dan peniaga ikan.

Orang yang pertama tiba di pulau itu adalah dua nelayan Kenya, Dalmas Tembo dan George Kibebe, yang mengaku telah menetap di sana sejak tahun 1991. Pada masa itu, pulau ini dihuni dengan burung dan ular.

Mereka kemudian bergabung dengan 60 anggota kumpulan nelayan lain selepas menerima maklumat bahawa wilayah ini kaya dengan ikan Nile Perch. Seterusnya, nelayan lain dari Kenya, Uganda dan Tanzania datang ke pulau mengubahnya menjadi sebuah pusat perdagangan yang berkembang pesat.

No comments

Powered by Blogger.