5 Ciri-Ciri Tersembunyi di Snapchat Yang Perlu Anda Ketahui


Snapchat yang lebih dikenali sebagai aplikasi rangkaian sosial berkongsi gambar atau video baru saja menukar identiti syarikatnya ke Snap Inc.

Snapchat ternyata mempunyai banyak ciri-ciri yang jarang diketahui oleh penggunanya.

Berikut pilihan ciri-ciri tersembunyi terbaik yang boleh anda gunakan seperti yang dikutip dari Telegraph.

1. Gunakan Lebih Dari Satu Filter

Seperti yang sudah kita ketahui apabila kita ingin menggunakan penapis, kita hanya boleh menggunakan satu penapis saja. Namun sekarang kamu boleh menggunakan dua penapis sekaligus dalam sekali petikan.

Untuk menggunakannya, tambah filter pertama sesuai keinginan kamu dengan menggeser skrin ke kiri ataupun kanan. Kemudian pegang satu jari di skrin dan sapu dengan jari lain untuk memilih penapis lain.

2. Screenshoot Tanpa Pengetahuan Teman

Snapchat mempunyai ciri-ciri di mana saat anda screenshoot history rakan, secara automatik pemberitahuan akan muncul di telefon bimbit mereka.

Kini, dengan update tersebut kamu boleh bebas meng-screenshoot tanpa pengetahuan mereka. Yang perlu dilakukan hanya dengan mengaktifkan mod Airplane, lalu buka aplikasi Snapchat dan cari history yang diinginkan lalu screenshoot.

3. Kembalikan Filter Lama

Setiap kali Snapchat update aplikasi, mereka mengganti penapis lama dengan penapis baru. Bagi anda yang ingin menggunakan penapis lama favorite kamu.

Untuk mendapatkan penapis lama, pengguna iOS boleh langsung masuk ke Settings> General> Date and time dan matikan ciri "set automatically".

Setelah itu, kamu boleh menukar tarikh sebelum aplikasi Snapchat kamu di update. Tapi ingat jangan menukar tarikh 1 Januari 1970 pada iPhone, kerana akan merosakkan iPhone anda.

4. Maklumkan Bila Hari Ulang Tahun Kamu

Tidak hanya Facebook, sekarang Snapchat juga boleh memberitahu hari ulang tahun anda. Untuk melakukan hal tersebut, masuk ke Setting> Birthday dan aktifkan "Birthday Party".

Dengan begini, sebuah emoji ulang tahun akan muncul saat hari ulang tahun kamu tiba. Dengan begini, seluruh teman-teman kamu di Snapchat pun akan terus mengetahuinya.

5. Aktifkan Night Mode Pada Digital

Bagi kamu yang suka mengambil gambar dalam keadaan gelap atau low light maka boleh menggunakan tip yang satu ini.

Yang perlu kamu lalukan adalah mengaktifkan mod Night sambil menekan simbol bulan yang muncul secara automatik di kanan atas saat kamera mengesan keadaan gelap. Jika tidak muncul simbolnya, tutup lensa kamera dengan tangan?

Sumber: Telegraph

No comments

Powered by Blogger.