Manfaat Kacang Hijau Untuk Kesihatan


Kacang hijau merupakan bahan makanan yang melimpah pengeluarannya, sehingga mudah didapat dan murah harganya. Kacang hijau merupakan sumber protein yang tinggi, sehingga bagus untuk pembentukan sel sel badan baru.

Itulah kenapa kacang hijau baik dimakan oleh kanak-kanak, kerana mereka sedang dalam peringkat pertumbuhan. Selain protein, kacang hijau juga kaya akan nutrisi penting lain yang diperlukan oleh tubuh. Tak hanya untuk anak-anak, manfaat kacang hijau juga boleh dirasakan oleh pelbagai kalangan usia.

Berikut adalah beberapa manfaat kacang hijau untuk kesihatan:

Sumber Mineral Penting

Kacang hijau mengandungi beberapa mineral penting seperti kalium, magnesium, asid folik, zink, besi, dan fosforus. Kalium dan magnesium ini baik untuk kesihatan pembuluh darah, sehingga dapat menyihatkan jantung. Mineral lain pada kacang hijau adalah folat dan zat besi, dimana mineral ini baik terutama untuk wanita hamil yang sedang menyusui. Pada ibu hamil, nutrisi folik dan zat besi akan menghalang bayi mengalami kelewatan pertumbuhan otak.

Kacang Hijau Mengandungi Serat Tinggi

Serat pada Kacang hijau ada dua jenis, iaitu serat larut dan tidak larut. Serat yang tidak larut dapat membantu menjaga sistem pencernaan, agar tetap sihat dan dapat mengurangkan masalah sembelit. Dan serat larut berguna untuk membantu menurunkan kadar kolesterol jahat dalam darah (HDL), dan sekaligus berguna menjaga kadar gula darah.

Kacang Hijau Sumber Vitamin C

Vitamin C juga bukan hanya boleh didapati pada oren dan tomato saja, kerana kacang hijau juga kaya vitamin C. Vitamin C dikenali penting untuk mencegah penyakit akibat virus, kerana dapat meningkatkan sistem kekebalan tubuh. Dengan demikian, Vitamin C pada kacang hijau juga berguna untuk mempercepatkan penyembuhan sakit tekak, batuk dan selesema.

Kacang Hijau Kaya Protein

Protein adalah nutrisi yang berguna untuk membina tubuh. Seseorang perlu mendapatkan pengambilan protein yang cukup dalam kehidupan sehariannya. Protein pada kacang hijau adalah protein tumbuh-tumbuhan, dan hal ini berbeza dengan protein yang berasal dari haiwan atau protein. Kerana protein umumnya masih mengandungi lemak tepu. Kacang hijau adalah salah satu sumber protein yang baik, kerana tidak mengandungi lemak tepu.

Kacang Hijau Menyehatkan Jantung

Mengambil kacang hijau secara teratur dapat menurunkan kadar kolesterol jahat, selain itu juga akan meningkatkan fleksibiliti dari pembuluh arteri dan vena. Dengan demikian, kacang hijau akan sangat membantu tubuh untuk mengawal tekanan darah. Hal ini tentunya akan membuat kacang hijau berkhasiat baik untuk kesihatan jantung.

Kacang Hijau untuk Menurunkan Berat Badan

Kacang hijau mempunyai kadar kalori yang rendah, asal tak dicampur menggunakan bahan lain seperti santan dan banyak gula. Kerana serat pada kacang hijau, seseorang yang memakannya akan merasa kenyang lebih lama. Selain itu serat juga berguna untuk melancarkan proses pembuangan najis. Dengan demikian maka anda akan terhindar dari mengambil makanan yang berkalori tinggi dan apalagi makan-makanan berlemak.

Semoga bermanfaat!

No comments

Powered by Blogger.