Kenapa Burung Hantu Boleh Memutar Lehernya 270 Darjah?


ANDA pasti mengenal burung yang satu ini. Ya, iaitu burung hantu. Pelbagai mitos berlegar di fikiran masyarakat tentang burung yang jarang kita temui ini. Tapi, tahukah anda bahawa burung hantu mampu memutar lehernya hingga 270 darjah tanpa kesulitan adalah fakta? Jika manusia melakukan perkara ini, pasti akan berlaku pendarahan dalaman dan kerosakan pada organ yang ada di leher yang boleh mengakibatkan kematian.

Dikutip dari soktau.com, para saintis melakukan kajian tentang ini dan mencari fakta unik tentang burung hantu. Mungkin bagi manusia hal ini adalah sesuatu yang tidak mungkin, tapi burung hantu mampu memainkan leher mereka sehingga 270 darjah tanpa merosakkan pembuluh darah atau merobek tendon mereka.

Saintis dari John Hopkins University School of Medicine, AS, dapat menjelaskan bagaimana burung hantu boleh memainkan kepala mereka. Burung hantu mempunyai soket mata yang berbeza dengan haiwan lain, di mana bola mata mereka tidak boleh memainkan untuk melihat objek lain di sekitar mereka. Hal ini membuat mereka menghulurkan leher dan harus memainkan kepala untuk melihat objek yang ada di sekitarnya.

Burung hantu mempunyai beberapa ruas tulang belakang, tulang-tulang kecil yang membentuk leher dan tulang belakang mereka. Tulang-tulang kecil ini membantu mereka untk mampu melakukan gerakan memutar leher dengan pelbagai pergerakan. Burung hantu mempunyai leher yang sangat lentur kerana hanya terdapat satu socket pivot di leher mereka, sedangkan manusia mempunyai dua socket pivot yang menghadkan pusingan leher.

Selain burung hantu, burung helang ekor juga mempunyai keupayaan memainkan kepala mereka untuk melihat objek yang ada di kepala mereka. Kemampuan melihat sesuatu melampaui bahu mempunyai banyak manfaat, salah satunya adalah untuk mengelakkan pemangsa, dan juga untuk mengesan mangsa mereka dengan mudah.

Semoga bermanfaat!

No comments

Powered by Blogger.