Kenalilah Sejarah Sebenar Perang Uhud


Apa sebenarnya yang anda paham tentang sejarah Perang Uhud yang dianggap peperangan penting bagi Rasullulah s.a.w?
Disini saya akan kongsikan serba sedikit mengenai Perang Uhud.

Sejarah Perang Uhud merupakan kisah peperangan yang dilalui Rasulullah SAW namun berakhir dengan kekalahan. Pada perang ini, umat Islam yang pada mulanya mendapat kemenangan harus menderita kekalahan kerana silau oleh harta yang ditinggalkan musuhnya. Mereka tidak mendengar nasihat Rasulullah untuk menjaga kedudukan dan memilih untuk mengambil harta sisa kaum kafir yang kalah. Mendengar itu, kaum kafir lalu menyerang umat Islam yang tengah lengah kerana harta, dan kaum muslimin akhirnya menderita kekalahan.

Perang ini terjadi merupakan tindakan balas dendam yang dilakukan oleh kaum Quraisy kerana menderita kekalahan atas kaum Muslim ketika perang Badar. Kala itu, tentera Quraisy yang berjumlah 1000 orang harus menyerah kalah dengan pasukan Islam yang hanya berjumlah 300 orang. Sejumlah nama besar tewas dalam peperangan tersebut.

Hal ini membuat jenama yang tersisa lahirnya murka dan menyusun strategi balas dendam. Tokoh-tokoh Quraisy seperti Ikrimah bin Abu Jahal, Safwan bin Umayyah, dan Abu Sufyan bin Harb inilah yang menjadi penghasut kaum Quraisy.

Langkah yang mereka lakukan adalah dengan menghasut kaum Mekkah untuk tidak mengingat korban tewas dalam perang Badar. Mereka juga meminta kaum Quraisy untuk menunda pembayaran tebusan kepada kaum muslim untuk membebaskan tawanan Quraisy yang masih tersisa di Madinah. Kaum ini juga menggalang dana untuk modal sebagai tindakan balas dendam. Ternyata langkah mereka ini berjaya, mereka berjaya mengumpulkan 1000 unta dan 50,000 keping mata wang emas. Mereka berjaya menghimpun pasukan tiga kali ganda lebih besar dibanding jumlah pasukan Quraisy pada perang Badar yakni kira-kira 3000 tentera.

Rasulullah SAW yang mendengar khabar tersebut lalu bergegas menuju Madinah mengadakan persiapan militer. Rasulullah SAW dan sahabat memilih untuk untuk menjawab cabaran Quraisy di medan terbuka luar bandar Madinah. Rasulullah SAW membagi pasukan Islam menjadi tiga batalion: Batalion Muhajirin dibawah komando Mush'ab bin Umair, Batalion Aus diarah oleh Usaid bin Hudair dan Batalion Khazraj dipimpin oleh Khabbab bin Al-Munzir. Jumlah total pasukan Islam hanya 1000 orang, dengan kelengkapan kemudahan serba minim berupa 100 baju besi dan 50 ekor kuda (dikisahkan dalam sebuah riwayat: tanpa adanya kuda sama sekali) dalam perang ini. Wallahu a'lam

Sesampainya di Uhud kedua pasukan saling mendekat. Peperangan pun terjadi pada para pemangku panji perang. Setelah beberapa orang yang tewas, akhirnya perang pun berkobar. Perang berkecamuk merata di setiap titik bak kobaran api menjalar membakar rumput kering, jagoan-jagoan Islam benar-benar menampakkan kehebatan dan kepiawaian mereka dalam pusingan perang kali ini, kekuatan sejati pasukan Islam merupakan buah dari kekuatan iman yang merasuk dan terpatri kuat dalam hati mereka, seakan -akan iman telah memenuhi setiap pembuluh darah mereka, kecilnya jumlah tak mengecilkan nyali para pejuang demi tegaknya agama Allah. Barisan musuh semakin kacau-bilau. Tanpa ragu-ragu, mereka lari semak-perenang meninggalkan medan laga, dan lalai dengan cita-cita buruk yang selama ini mereka impikan.

Kaum muslimin unggul dan menguasai medan laga. Namun di sinilah bermulanya malapetaka. Pasukan Quraisy yang lari meninggalkan harta benda yang melimpah. Kaum muslimin malah sibuk mengumpulkan harta rampasan perang yang tercicir. Mulakan kecintaan terhadap dunia menghinggapi hati sebahagian besar pasukan pemanah. Mereka bimbang akan tidak mendapat bagian rampasan perang. Mereka meninggalkan bukit strategik itu dan lalai terhadap wasiat Rasulullah.

Kini pertahanan inti kaum muslimin dalam keadaan rawan. Khalid bin Al-Walid, salah satu komanden pasukan berkuda Quraisy, tak membiarkan kesempatan emas itu lewat begitu saja. Ia memutar haluan arah pasukan kuda Quraisy dan dengan segala cita-cita merebut kedudukan paling strategik, iaitu bukit para pemanah. Musuh menyergap dan mengepung sisa pasukan pemanah. Para pemanah tak kuasa menghalau serangan mendadak itu. Pertahanan kaum muslimin semakin rapuh. Keadaan berubah seketika.

Pada masa itu, Rasulullah di khabarkan telah meninggal dunia dan membuat kaum muslimin yang berperang semakin mengendur. Jiwa pasukan Islam lemah tak tahu kemana mereka akan melangkah. Sebahagian mereka terduduk tak tahu apa yang dinanti-nantikan, bahkan sebahagian mereka berfikir untuk menghubungi Abdullah bin Ubai bin Salul salah satu tokoh munafiqin guna meminta perlindungan keselamatan dari Abu Sufyan (yang ketika itu belum masuk Islam).

Jagoan Quraisy menjadikan Rasulullah shallalallahu 'alaihi wa sallam sebagai sasaran operasi utama. Rasulullah ketika itu hanya didampingi sembilan orang sahabat sedangkan pasukan muslimin yang lain tercerai-berai. Walau bagaimanapun, kaum musyrikin lebih dahulu mendengarnya, secepat kilat mencari sumber suara, dan di situlah mereka mendapatkan manusia mulia yang selama ini mereka bercita-cita besar untuk membunuhnya.

Sebanyak tujuh orang gugur dari sembilan orang sahabat yang melindungi Rasulullah. Adapun dua orang yang tersisa adalah Thalhah bin Ubaidillah dan Sa'ad bin Abi Waqqash radhiyallahu 'anhuma. Pada masa itu musuh sangat berleluasa menyerang Rasulullah.

Utbah bin Abi Waqqash melukai bibir beliau shallalallahu 'alaihi wa sallam dengan lemparan batu. Abdullah bin Shihab Az-Zuhry mencederakan pipi beliau shallalallahu 'alaihi wa sallam. Abdullah bin Qim'ah menyabetkan pedangnya pada pundak beliau shallalallahu 'alaihi wa sallam, yang menyebabkan rasa sakit lebih dari sebulan, namun sabitan tersebut tidak berhasil menembus baju besi sang nabi Allah. Abdullah menyabetkan kembali pedangnya tepat di pipi beliau shallalallahu 'alaihi wa sallam.

Rantai yang pecah itu membuat pedang dengan luluasa menembusi pipi Rasulullah hingga gigi seri beliau pecah.  Dua sahabat yang masih tersisa itulah yang melindungi Rasulullah hingga putus beberapa jari-jemari. Pada pertempuran ini tentera Muslim banyak yang menjadi korban sehingga majoriti ahli sejarah menyatakan bahawa kaum muslimin mengalami kekalahan dalam pertempuran Uhud.

No comments

Powered by Blogger.