Cara Memasang Halaman Disclaimer Pada Blog Dengan Mudah

PADA petang ini, saya ingin kongsikan satu tips SEO mengenai cara mudah memasang atau membuat laman penafian (disclaimer) pada blog. Tapi sebelum anda ingin memasang disclaimernya, anda harus mengetahui dulu apa itu Disclaimer.

              Cara Memasang Halaman Disclaimer Pada Blog Dengan Mudah

Apa Itu Disclaimer?

Banyak sekali bahkan hampir semua blog yang ada memasang halaman penafian di dalam blognya. Disclaimer ini berbeza dengan Privacy Policy. Disclaimer berisi tentang pernyataan bahawa semua yang ada dalam blog anda semata-mata hanya sebagai maklumat dan pemilik atau pengurus tidak bertanggung jawab atas benar atau salahnya maklumat tersebut.

Banyak yang berpendapat bahawa laman seperti Privacy Policy, Penafian dll berguna atau memudahkan untuk mendapatkan persetujuan AdSense. Pada dasarnya, jika anda ingin diterima oleh Google AdSense buatlah artikel dengan mempunyai kualiti.

Pentingkah Disclaimer Pada Suatu Blog?

Jika anda mempunyai tujuan untuk menghasilkan wang dari internet atau dari Blog, perlulah untuk memasang laman Penafian ini. Namun sebaliknya, jika anda inginkan blog hanya sekadar hobi sahaja, Penafian ini tidak terlalu penting.

Disini saya akan kongsikan tutorial cara membuat penafian dalam talian praktikal untuk Blog.

Berikut tutorialnya:

Cara Membuat Laman Penafian Automatik

Langkah 1 - Buka laman Privacy Policy Online.

Langkah 2 - Klik Penafian Penjana pada Header.Langkah 3 - Akan muncul sebuah laman mengandungi borang blog. Sila isi borang tersebut sesuai blog anda.


Langkah 4 - Jika sudah anda isi, klik Generate Disclaimer.

Langkah 5 - Akan muncul sebuah laman mengandungi hasil Disclaimer blog anda.

Langkah 6 - Jangan lupa copy kod tersebut.

Langkah 7 - Buat laman baru dengan cara masuk ke Blogger, pilih Laman dan pilih laman baru. Pastekan kod dilaman baru tersebut.

Langkah 8 - Dislaimer berjaya dibuat, sekarang anda tinggal meletakkan link laman tersebut di header atau footer.

Semoga artikel ini dapat memberi manfaat dan membantu anda sekalian yang sedang mencari untuk membuat laman Disclaimer.

Selamat mencuba!

No comments

Powered by Blogger.