4 Fakta Tentang Azan Yang Boleh Membuat Anda Terpegun


Azan adalah media luar biasa untuk mengumandangkan tauhid terhadap yang Maha Kuasa iaitu Allah swt dan risalah (kenabian) Nabi Muhammad saw.

Azan juga merupakan panggilan solat kepada umat Islam, yang terus bergema di seluruh dunia lima kali setiap hari bermula dari subuh sehingga isyak.

Berikut ini 4 fakta mengenai azan yang akan membuat anda terpegun:

1. Kalimat Penyeru Yang Mengandungi "Kekuatan Supernatural"

Ketika azan berkumandang, kaum yang bukan sekadar muslim, tetapi juga beriman, bergegas meninggalkan seluruh aktiviti duniawi mereka dan bersegera menuju ke masjid untuk menunaikan solat berjamaah.

2. Asal Mula yang Menakjubkan

Pada zaman dulu, Rasulullah Saw. kebingungan untuk menyampaikan saat waktu solat tiba kepada seluruh umatnya. Maka carilah pelbagai cara. Ada yang mencadangkan untuk mengibarkan bendera apabila waktu solat itu tiba, ada yang usul untuk menyalakan api di atas bukit, meniup terompet, dan malah membunyikan loceng. Tetapi semuanya dianggap kurang pas dan kurang sesuai.

Adalah Abdullah bin Zaid yang bermimpi bertemu dengan seseorang yang memberitahunya untuk mengumandangkan azan dengan menyerukan lafaz-lafaz azan yang sudah kita ketahui sekarang. Mimpi itu disampaikan Abdullah bin Zaid kepada Rasulullah Saw. Umar bin al-Khattab yang sedang berada di rumah mendengar suara itu. Ia terus keluar sambil menarik jubahnya dan berkata: "Demi Tuhan yang mengutusmu dengan hak, ya Rasulullah, aku benar-benar melihat seperti yang ia lihat (di dalam mimpi). Lalu Rasulullah bersabda: "Segala puji bagimu." Yang kemudian Rasulullah menyetujuinya untuk menggunakan lafaz-lafaz azan itu untuk menyerukan panggilan solat.

3. Azan Sentiasa Ada Semasa Peristiwa-Peristiwa Penting:

Azan digunakan Islam untuk memanggil umat untuk melaksanakan solat. Ketika lahirnya seorang bayi, ketika peristiwa besar.

Peristiwa besar yang dimaksudkan adalah:

Fathu Makah: Pembebasan Mekkah merupakan peristiwa yang terjadi pada tahun 630 tepatnya pada tanggal 10 Ramadan 8 H, dimana Muhammad beserta 10.000 pasukan bergerak dari Madinah menuju Makkah, dan kemudian menguasai Mekkah secara keseluruhan, sekaligus menghancurkan berhala yang ditempatkan di dalam dan sekitar Kaa'bah . Lalu Bilal mengumandangkan azan di atas Ka'bah

Perebutan kekuasaan Konstatinopel: Konstantinopel jatuh ke tangan pasukan Ottoman, mengakhiri empayar Rom Timur. lalu beberapa perajurit Ottoman masuk kedalam Rampasan terbesar Mereka Sofia. Lalu mengumandangkan azan di sana sebagai tanda kemenangan mereka.

4. Azan Ternyata Tidak Pernah Berhenti Berkumandang

Proses itu terus berlangsung dan bergerak ke arah barat kepulauan Indonesia. Perbezaan masa antara timur dan barat pulau-pulau di Indonesia adalah satu jam. Oleh kerana itu, satu jam setelah azan selesai di Sulawesi, maka azan segera bergema di Jakarta, diikuti pula sumatra. Dan azan belum berakhir di Indonesia, maka ia sudah bermula di Malaysia.

Burma adalah di baris seterusnya, dan dalam masa beberapa jam dari Jakarta, maka azan mencapai Dakka, ibu negara Bangladesh. Dan begitu azan berakhir di Bangladesh, maka ia ia telah dikumandangkan di barat India, dari Kolkata ke Srinagar. Kemudian terus menuju Bombay dan seluruh kawasan India.

Srinagar dan Sialkot (sebuah bandar di Pakistan utara) mempunyai masa azan yang sama. Perbezaan waktu antara Sialkot, Bandar, Karachi dan Gowadar (bandar di Baluchistan, sebuah wilayah di Pakistan) adalah empat puluh minit, dan dalam masa ini, (Dawn) azan Fajar telah terdengar di Pakistan. Sebelum berakhir di sana, ia telah bermula di Afghanistan dan Muscat.

Perbezaan waktu antara Muscat dan Baghdad adalah satu jam. Azan kembali terdengar selama satu jam di wilayah Hijaz al-Muqaddas (Makkah dan Madinah), Yaman, Emiriah Arab Bersatu, Kuwait dan Iraq.

Perbezaan masa antara Baghdad dan Iskandariah di Mesir adalah satu jam. Azan terus bergema di Syria, Mesir, Somalia dan Sudan selama jam tersebut. Iskandariah dan Istanbul terletak di bujur geografi yang sama. Perbezaan masa antara timur dan barat Turki adalah satu setengah jam, dan pada masa ini seruan solat dikumandangkan.

Iskandariah dan Tripoli (ibukota Libya) terletak di lokasi masa yang sama. Proses panggilan Azan sehingga terus berlangsung melalui seluruh kawasan Afrika. Oleh kerana itu, kumandang keesaan Allah dan kenabian Muhammad saw yang dimulai dari bahagian timur pulau Indonesia itu tiba di pantai timur Lautan Atlantik selepas sembilan setengah jam.

Sebelum azan mencapai pantai Atlantik, laungan azan Zuhur telah bermula di kawasan timur Indonesia, dan sebelum mencapai Dakka, azan Asar telah bermula. Dan begitu azan mencapai Jakarta selepas kira-kira satu setengah jam kemudian, maka waktu Maghrib menyusul. Dan tidak lama selepas waktu Maghrib mencapai Sumatera, maka waktu azan Isyak telah bermula di Sulawesi. Bila Muadzin di Indonesia mengumandangkan azan Fajar, maka muadzin di Afrika mengumandangkan azan untuk Isyak.

Masyaallah...sungguh mengagumkan!

Sumber: Inspira Data/ Islampos

No comments

Powered by Blogger.