Inilah Menteri Kabinet Bijak Yang Perlu Dicontohi


TAHNIAH diucapkan kepada kebijaksanaan Menteri Kewangan 2, Datuk Johari Abdul Ghani dalam menangani persoalan-persoalan fakta ekonomi yang disanggah oleh blogger terkenal, Datuk Kadir Jasin.

Kadir dalam blognya sebelum ini memperlekehkan hujah yang dijawab oleh Johari mengenai keadaan ekonomi negara berdasarkan perangkaan data yang dikeluarkan Bank Negara.

Kadir beranggapan fakta dan hujah Johari sebagai tidak tepat dan boleh dipersoalkan.

Namun, Johari tanpa bombastik prasangka atau manupulasi politik telah menjawab semua pertikaian Kadir secara ilmiah; berasaskan angka dan data.

Malah Johari menjelaskan data Bank Negara yang dirujuknya adalah sumber yang digunakan semua agensi penarafan sebagai fakta rasmi penilaian.

Johari mengekalkan kredibiliti sumber Bank Negara yang dirujuk semua pemain ekonomi termasuk agensi penarafan. Sesuatu yang wartawan senior macam Kadir barangkali terlepas pandang.

Bahawa data perbandingan ekonomi dengan Singapura selaku negara paling maju di Asia Tenggara sewajarnya menjadikan hujah Johari kompetitif. Johari menyebut pertumbuhan ekonomi Malaysia sehingga Jun tahun ini berada pada paras 4.1 peratus adalah angka yang baik.

Kadir menyelar hujah Johari sebelum ini. Johari sebelum ini menghuraikan secara panjang lebar data dan hujahnya bagi menjawab soalan seorang warga Singapura yang mengaitkan Malaysia sedang menuju muflis.

Individu Singapura ini mengaitkan Malaysia dan muflis dengan fakta, ekonomi kita kehilangan margin pendapatan yang besar kerana kejatuhan harga minyak.

Johari sangat relevan dengan angka. Angka Johari pula relatif ekonomi kerana ia berasaskan data Bank Negara. Johari tidak membuang masa dengan hujah balas yang menyerang peribadi Kadir.

Memandangkan dakwaan Kadir bermain dengan angka, Johari juga menjawab dengan realiti angka.

Angka Bank Negara tidak berbohong. Apa lagi angka rasmi ini diguna pakai semua sumber rasmi mana-mana pun agensi yang mahu menilai Malaysia.

Johari! Anda Menteri Kewangan yang realistik. Kaum pesimis sentiasa bersikap prejudis. Tetapi anda kekal pragmatik.

#FaktaJohariFakta. Ini hashtaq anda! 

No comments

Powered by Blogger.