Jangan Buang Biji Kurma, Inilah Sebabnya!


Ramadan Al Mubarak sudah masuk hari kelima ,Subhanallah bulan mulia untuk semua umat Islam. Ironinya bulan Ramadan akan dikaitkan dengan makanan baik untuk berbuka puasa iaitu KURMA atau TAMAR.

Kurma adalah buah ajaib, kecil pada saiznya namun jika diambil secara konsisten setiap hari, ianya adalah makanan terbaik buat kita umat manusia. Tahukah anda! Buah kurma ini merupakan makanan kegemaran Rasulullah s.a.w ketika berbuka puasa.

Kaya dengan Glukos kerana itu ianya amat sempurna untuk tenaga berpanjangan sepanjang hari. Biji kurma sangat banyak khasiatnya, untuk kulit dan juga boleh dibuat minuman seperti kopi. Jika anda makan kurma, jangan terus membuang bijinya. Simpan dan kumpul.

Cara cara memproses biji kurma;

-Basuh biji kurma dan tos kering
-Taburkan di atas dulang atau penutup periuk dan jemurkan seharian
-Gorengkan biji kurma tanpa menggunakan minyak, goreng sehingga hangus pastikan biji kurma hitam legam, pada ketika ini biji kurma akan mengeluarkan bau harum dan sangat wangi persis biji kopi!
-Tumbuk dengan batu lesung atau kisar dengan menggunakan pengisar kering (jangan risau kerana tekstur biji kurma sudah garing dan tidak keras)
-Simpan di dalam botol kaca dan boleh digunakan dengan jangkamasa yang lama

Artikel berkaitan:
Minumlah Air Rendaman Kurma Inilah Khasiat Pada Tubuh Anda

Antara kebaikan biji kurma ialah:

Sebagai minuman penganti kopi, warnanya tidak segelap kopi tapi rasanya seakan akan kopi. Ianya memberi tenaga baik pada peminum.

-Digunakan sebagai scrub badan. Gabungan scrub biji kurma dengan #pevoo dan #madu akan membuatkan kulit badan anda selembut baby !. Natural? yes and safe!

- Jika anda mengalami masalah keguguran rambut yang serius dan kronik sehingga menyebabkan anda BOTAK !!! maka inilah natural remedy atau cara semulajadi untuk mengaktifkan sel kulit kepala yang sudah mati. Amalan menyapu biji kurma dicampur dengan Minyak Zaitun Ramallah Extra Virgin PEVOO, maka hasilnya adalah TERBAIK. Penggunaan secara konsisten setiap hari sebelum tidur insya Allah akan membuatkan sel kulit kepala yang bermasalah kembali sihat dan anak anak rambut kembali keluar dengan sihat !!!

Masya ALLAH, tidaklah ALLAH SWT menyebut sesuatu yang baik di dalam AL QURAN jika tidak mendatangkan kebaikan dan barakah pada semua Umat Manusia.

No comments

Powered by Blogger.