Garis Panduan Mencegah Virus Berbahaya Zika

                           Image result for virus zika


Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr S Subramaniam Telah mengeluarkan Garis Panduan Langkah-langkah Pencegahan virus Zika Yang disebarkan Kepada Manusia Melalui gigitan nyamuk Aedes.

Langkah-langkah itu Termasuk menangguhkan Perjalanan Ke 24 Negara di Rantau Peace Selatan Yang Telah melaporkan Jangkitan Zika, khususnya Wanita Yang Mengandung.

Negara Yang Terlibat ialah Barbados, Bolivia, Brazil, Colombia, Curacao, Republik Dominika, Ecuador, El Salvador, Guiana Perancis, Guadaloupe, Guatemala, Guyana, Haiti, Honduras, Martinique, Mexico, Nicaragua, Panama, Paraguay, Puerto Rico, Saint Martin , Surinam, Kepulauan Virgin (Amerika Syarikat) dan Venezuela.

Jika Terpaksa Juga Pendapat melakukan Perjalanan tersebut, perlulah mengambil Langkah-langkah Pencegahan daripada digigit nyamuk Aedes Seperti MEMAKAI Pakaian Yang menutupi Ahli badan dan MENGGUNAKAN ubat Pencegahan gigitan Secara Tetap.

Selain itu, Jika terdapat rakyat Negara ini kepada Yang menghidap Gejala demam dan Tanda-Tanda Jangkitan Zika Setelah Kembali dari Negara Yang Ada rakyatnya dijangkiti, Acha hendaklah Segera mendapatkan Rawatan di Fasiliti kesihatan berhampiran.

Kerajaan Agensi-Agensi dan Bukan Kerajaan Serta rakyat Malaysia Juga Perlu Pendapat melakukan Langkah-langkah Pencegahan, Antaranya memastikan Kawasan persekitaran Terutama Tempat tarikan Awam dan Swasta Bersih daripada Tempat pembiakan nyamuk.

Orang Ramai Juga Perlu Melindungi Diri daripada gigitan nyamuk dan Mencegah berlakunya Jangkitan Kepada orang berbaring Seperti MENGGUNAKAN ubat Pencegahan gigitan, MEMAKAI Pakaian Yang menutupi Ahli badan, MENGGUNAKAN kelambu dan Marakan aerosol Untuk membunuh nyamuk Dewasa.

Masyarakat Perlu Pendapat melakukan aktiviti Mencari dan musnah Tempat tarikan pembiakan nyamuk Aedes SETIAP Minggu di Premis Masing-Masing.

Disaran Juga Untuk MEMASANG jejaring komen pada tingkap Untuk mengelakkan nyamuk Dimasukkan Ke Dalam rumah.

Virus Zika disebarkan Melalui gigitan nyamuk Aedes iaitu vektor Yang sama Bagi demam Denggi dan keadaan di Negara ini kepada Adalah amatlah sesuai Untuk berlakunya Jangkitan virus Zika.

Oleh itu, Jika Jangkitan Zika tersebar Ke Negara Ini, IA Boleh Menjadi wabak Yang Serius Seperti wabak demam Denggi. Terbaru, virus Zika dilaporkan Telah dikesan di Indonesia dan Australia.Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) Telah mengisytiharkan Penyakit ITU SEBAGAI "Kesihatan Awam Kecemasan Keprihatinan Antarabangsa (PHEIC)."

Virus Zika Hanya menyebabkan demam Ringan dan bintik-bintik di badan, sakit Sendi Sumatera TIDAK menyebabkan Kematian, namun IA dikaitkan DENGAN Kejadian mikrosefali iaitu Kelahiran Bayi DENGAN Kepala Atau otak mengecil Sumatera Gejala Saraf iaitu sindrom "Guillain-Barre".

Mikrosefali merupakan kecacatan otak Atau Kepala Kekal Yang Boleh menjejas Kualiti Hidup Bayi kamu makin sukses Dewasa. -Bernama

No comments

Powered by Blogger.