6 Bahagian Tubuh Ini Selalu Anda Bersihkan Dengan Cara Salah


Membersihkan tubuh tidak selalu menjadi perkara yang baik untuk dilakukan, kerana ternyata anda menggunakan cara yang salah. Tidak ada orang yang dapat menolak mandi air panas, selepas sibuk bekerja seharian. Namun, anda pasti sedar bahawa mandi air panas hanya akan membuat kulit tubuh anda semakin kering.

Dikeluarkan dari romper.com, berikut adalah beberapa bahagian badan yang ternyata selalu anda bersihkan dengan cara yang salah.

1. Telinga
Rasanya memang menyenangkan membersihkan telinga dengan cotton bud setelah mandi air panas, namun menurut Men 's Journal, anda sebenarnya hanya memerlukan tuala yang lembut dan baby oil.

2. Gigi
Dalam sekali kesempatan gosok gigi, anda hanya memerlukan masa maksimum selama 2 minit dan tidak boleh lebih dari 3 kali dalam sehari.

3. Tangan dan kaki
Menurut The Huffington Post, membersihkan tangan dan kaki setiap hari menggunakan sabun adalah idea yang buruk. Penggunaan sabun hanya akan menghilangkan minyak tersebut, dan membuat kulit menjadi kering.

4. Wajah
Anda tidak boleh membersihkan wajah menggunakan air panas kerana hanya akan membuat kulit menjadi kering. Gunakan air dengan suhu sederhana panas dan sejuk untuk membuat kulit tetap terhidrasi dan pastikan tangan anda dalam keadaan bersih.

5. Telapak tangan
Menurut Mayo Clinic, anda tidak boleh membersihkan telapak tangan lebih daripada 20 saat, namun jika kurang dari waktu itu, anda tidak dapat memastikan bahawa bakteria masih ada di sana.

6. Seluruh tubuh
Menurut The Huffington Post, satu kesalahan besar apabila anda membersihkan seluruh badan menggunakan sabun ketika mandi, kerana sebenarnya yang memerlukannya hanya bahagian yang paling banyak terkena keringat, seperti di bahagian punggung, ketiak, wajah, dan telapak kaki.

Semoga bermanfaat!

No comments

Powered by Blogger.