Tiga Fitnah Besar Yang Sedang ‘Mengepung’ Kaum Muslim Saat Ini

Setiap orang tentu akan diuji dan diberi cubaan oleh Allah SWT sesuai dengan kadar kemampuannya masing-masing. Tidak hanya sebagai individu, kadang-kadang Allah juga menguji umatnya dengan hal dan waktu yang sama.

Misalnya ketika akhir zaman, umat Islam akan diuji dengan hadirnya Dajjal yang membawa fitnah besar kepada manusia agar mereka terjerumus dalam kesesatan. Namun, jauh sebelum fitnah tersebut terjadi ada pula fitnah yang sudah terjadi di abad 21 ini.

Fitnah ini terus mengepung kaum muslim, dan sukar untuk dihilangkan kerana sudah turun temurun. Lantas, apa sajakah fitnah yang tengah mengepung kaum muslim tersebut? Berikut maklumat lebih lanjut:

1. Fitnah Ahlas
Fitnah pertama yang tengah mengepung kaum muslim yakni fitnah peperangan dan pembunuhan antara sesama kaum muslim. Pada zaman dahulu peristiwa tersebut bermula dari pembunuhan Khalifah Uthman bin Affan.

Sejak saat itu hingga saat ini masih banyak umat Islam yang bergelut dalam pertikaian dan peperangan. Hal tersebut sesuai dengan sabda Rasulullah SAW bahawa sekali pedang seorang mukmin tertancap pada tubuh seorang mukmin lainnya maka ia akan sangat sukar diangkat.

"Itu ertinya, apabila telah terjadi sekali penikaman, maka peperangan dan pembunuhan antar umat
Islam akan terus belanjutan. Dan kita temui, sehingga hari ini fitnah ini masih bergolek, "terangnya dalam diskusi bertema" Seminar Akhir Zaman ".

2. Fitnah Sarra '
Fitnah besar yang mengepung kaum muslim selanjutnya adalah fitnah Sarra '. Yakni fitnah yang menyangkut harta dan kesenangan dunia. Fitnah yang demikian ini menimpa kaum muslimin sejak berkuasanya Dinasti Umayyah dan kemuncaknya berlaku apabila industri minyak ditemui.

Banyak kita dapati fitnah Sarra 'terjadi pada era sekarang ini. Harta dan kesenangan boleh membuat orang gelap mata dan menjadi serakah akan kekayaan serta nikmat dunia. Hal tersebut bahkan boleh membuat orang sanggup untuk membunuh saudaranya sendiri.

3. Fitnah Duhaima '
Fitnah terkini yang mengepung umat muslim di dunia saat ini yakni fitnah duhaima '. Fitnah tersebut berupa fitnah aliran sesat dan pemikiran menyimpang dari ajaran sebenar. Fitnah yang satu ini banyak kita boleh dapati di sekitar lingkungan tempat tinggal kita saja.

Pada masa ini pemikiran sekularisme, pluralisme dan libralisme dan sebagainya berkembang dengan sangat pesat sekali dan sukarnya untuk dibendung. Bahayanya pemikiran yang demikian ini dianggap sebuah kebenaran. Padahal pada kenyataannya tidaklah demikian. Masyaallah!

Salah satu aliran sesat yakni mereka yang dengan mudahnya mengkafirkan orang muslim di luar kelompok tersebut hanya kerana berbeza fahaman serta pemikiran yang dimiliki. Tidak hanya itu, pada masa ini juga mulai muncul orang yang mengaku nabi bahkan Tuhan dan mengajak umat manusia untuk menjadi pengikutnya.

Demikianlah maklumat mengenai tiga fitnah besar yang tengah melanda kaum muslimin di dunia. Tidak dapat dinafikan, hal tersebut tentu menjadi sesuatu yang harus diwaspada. Tujuannya adalah agar kita tidak terjerumus dan termakan oleh fitnah yang menyesatkan tersebut.

Subhanaallah!

No comments

Powered by Blogger.