Inilah 5 Manfaat Memilihara Janggut Bagi Kesehatan


BANYAK di antara kita yang merasa aneh melihat lelaki yang berjanggut. Kerana sebahagian dari kita berfikir bahawa orang-orang yang berjanggut selalu melambangkan dengan terorisme. Padahal tidak demikian. Tahukah anda bahawa janggut mempunyai manfaat bagi kesihatan? Berikut ini adalah lima manfaat memelihara janggut bagi kesihatan.

1. Janggut Pelindung Sinaran Ultraviolet

Manfaat pertama dari memelihara janggut adalah menjadi pelindung dari pendedahan sinaran ultraviolet. Dari hasil penelitian University Of Southern Queensland ternyata janggut mampu melindungi 95 peratus kulit wajah yang terdedah terdedah kepada sinar UV. Dengan demikian, janggut bermanfaat untuk mencegah risiko terjadinya kanser kulit.

2. Melambatkan Proses Penuaan pada Kulit

Tenyata kulit yang tertutup janggut akan kelihatan lebih muda. Rambut pada kulit tersebut boleh membuat aliran air berhenti lebih lama sehingga akan terjaga kelemabannya kulit. Dengan memelihara janggut ertinya terdapat kelenjar minyak yang tersembunyi di dalamnya, sehingga membuat kulit di sekitar janggut mempunyai kelembapan semula jadi. Tidak hanya itu, janggut melindungi kulit daripada pendedahan kepada angin yang boleh membuat kulit jangkitan dan kering.

3. Menjadi Perangkap Sumber Alergi

Selain dapat menghambat proses penuaan pada kulit tenyata memilihara janggut boleh menjadi perangkap sumber alergi. Sama seperti rambut dalam hidung, janggut juga boleh menangkap kotoran dan sumber pencemaran yang sangat berbahaya bagi tubuh. Dengan fungsi ini maka boleh menahan debu dan dapat mengelakkan dari penyakit asma.

4. Mempercepat Penyembuhan Penyakit Selesema dan Batuk

Manfaat selanjutnya adalah boleh mempercepatkan penyembuhan penyakit flu dan batuk. Janggut tebal di bawah dagu dan leher sangat membantu menjaga suhu pada leher tetap hangat, sehingga akan membantu penyembuhan berbagai penyakit sindrom sejuk tersebut.

5. Membuat Pria Lebih Menarik dan
    Maskulin

Manfaat terkini dari memelihara janggut kesihatan bagi lebih menarik dan maskulin. Hasil kajian yang disiarkan evalution dan human behavior, menyebutkan lelaki yang berjanggut dianggap lebih maskulin dan lebih menarik di mata wanita. Kan! Untung sapa lelaki yang berjanggut. Hihi...

No comments

Powered by Blogger.