Enam Keutamaan Melaksanakan Ibadah Haji

Ibadah haji merupakan salah satu bahagian dari rukun Islam. Kita diwajibkan untuk melaksanakannya apabila sudah mampu baik dari segi hati, fizikal maupun wangnya. Lawatan ke Kaabah untuk mengerjakan haji menjadi keinginan setiap kaum muslim di muka bumi Allah ini.

Mereka ingin merasakan suasana ibadah di tempat paling suci di dunia ini. Tidak hanya itu, orang yang melaksanakan ibadah haji juga bertujuan untuk lebih mendekatkan diri kepada Sang Pencipta. Oleh kerana itu, tidak hairanlah jika ada Mekkah ramai dikunjungi kaum muslimin dari berbagai negara ketika waktu haji tiba.

Di balik ibadah yang mulia ini, ternyata tersimpan begitu banyak keutamaan yang jarang diketahui oleh kaum muslimin. Keutamaan tersebut terdapat dalam Al-Qur'an dan As-Sunnah. Lantas apa saja keutamaan dari ibadah haji ini?

 Berikut maklumat lebih lanjut:

1. Haji Merupakan Amalan Yang Paling Afdhal

Keutamaan ibadah haji yang pertama ialah haji merupakan salah satu amalan yang paling afdhal. Sudah jelas bahawa orang yang mengerjakan ibadah haji sesuai dengan syariat dan tuntutan agama Islam akan mendapatkan pahala yang banyak dari Allah SWT. Dari Abu Hurairah radhiyallahu 'anhu, ia berkata,

"Nabi shallallahu 'alaihi wa sallam ditanya," Amalan apa yang paling afdhal? "Beliau shallallahu' alaihi wa sallam menjawab," Beriman kepada Allah dan Rasul-Nya. "Ada yang bertanya lagi," Kemudian apa lagi? "Beliau shallallahu 'alaihi wa sallam menjawab, "Jihad di jalan Allah." Ada yang bertanya kembali, "Kemudian apa lagi?" "Haji mabrur", jawab Nabi shallallahu 'alaihi wa sallam. "(HR. Bukhari no. 1519)

2. Jawapan Haji Mabrur Adalah Syurga

Tidak hanya termasuk dalam ibadah yang paling afdhal, ternyata orang yang mengerjakan haji mabrur akan mendapat balasan syurga daripada Allah SWT. Tentu saja hal tersebut akan diperolehi jika orang yang melakukan ibadah haji tidak bercampur dengan dosa (syirik dan maksiat). Dari Abu Hurairah, Rasulullah SAW bersabda:

"Dan haji mabrur tidak ada balasan yang pantas baginya selain syurga." (HR. Bukhari no. 1773 dan Muslim no. 1349). An Nawawi rahimahullah menjelaskan, "Yang dimaksud, 'tidak ada balasan yang pantas baginya selain syurga', bahawasanya haji mabrur tidak cukup jika pelakunya dihapuskan sebagian kesalahannya. Bahkan ia memang pantas untuk masuk syurga. "(Syarh Shahih Muslim, 9/119)

3. Haji Termasuk Jihad Fii Sabilillah (Jihad di Jalan Allah)

Keutamaan selanjutnya dari ibadah haji iaitu termasuk jihad fi sabilillah atau jihad di jalan Allah. Dari 'Aisyah-ummul Mukminin-radhiyallahu' anha, ia berkata,

"Wahai Rasulullah, kami memandang bahawa jihad adalah amalan yang paling afdhal. Adakah bermakna kami perlu berjihad? " Tidak. Jihad yang paling utama adalah haji mabrur ", jawab Nabi shallallahu 'alaihi wa sallam." (HR. Bukhari no. 1520)

4. Haji Akan Menghapuskan kesalahan Dosa-Dosa

Ibadah haji ternyata mempunyai keutamaan akan menghapuskan kesalahan dan dosa-dosa yang telah diperbuat sebelumnya. Namun dengan syarat selama pelaksanaan ibadah hajinya di tanah suci ia tidak berbuat syirik atau maksiat. Dari Abu Hurairah, ia berkata bahawa ia mendengar Nabi shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda,

"Siapa yang berhaji ke Ka'bah lalu tidak berkata-kata seronok dan tidak berbuat kefasikan maka dia pulang ke negerinya sebagaimana ketika dilahirkan oleh ibunya." (HR. Bukhari no. 1521).

5. Haji Akan Menghilangkan Kefakiran

Keutaman selanjutnya yang akan diperoleh orang yang melaksanakan ibadah haji adalah ibadah ini akan menghilangkan kefakiran. Dari Abdullah bin Mas'ud, Rasulullah shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda,

"Iringi mereka umrah kepada haji, kerana keduanya menghilangkan kemiskinan dan dosa-dosa sebagaimana pembakaran menghilangkan karat pada besi, emas, dan perak. Sementara tidak ada pahala bagi haji yang mabrur kecuali Syurga. "(HR. An Nasai no. 2631, Tirmidzi no. 810, Ahmad 1/387. Kata Syaikh Al Albani hadits ini hasan shahih)

6. Orang Yang Berhaji Adalah Tetamu Allah

Keutamaan terkini dari melaksanakan ibadah haji adalah, orang yang melaksanakannya merupakan tetamu Allah SWT. Dari Ibnu 'Umar, dari Nabi shallallahu' alaihi wa sallam, beliau bersabda,

"Orang yang berperang di jalan Allah, orang yang berhaji dan berumrah adalah tamu-tamu Allah. Allah memanggil mereka, mereka pun memenuhi panggilan. Oleh kerana itu, jika mereka meminta kepada Allah pasti akan Allah beri "(HR. Ibnu Majah no 2893. Syaikh Al Albani mengatakan bahawa hadits ini hasan).

Demikianlah maklumat mengenai enam keutamaan melaksanakan ibadah haji. Ketahuilah bahawa ada pahala luar biasa yang diberikan oleh Allah SWT kepada mereka yang pergi menunaikan ibadah haji. Semoga kita dimudahkan untuk menjadi tetamu Allah di kemudian hari bersama kaum muslim lainnya.


No comments

Powered by Blogger.