6 Kebaikan Melakukan Rendaman Kaki Dalam Air Panas Dan Garam

                 7 Kebaikan Rendaman Kaki Dalam Air Panas Dan Garam

Ternyata merendamkan kaki dalam air panas dicampurkan dengan sedikit garam selain dapat membuat kita menjadi rileks dan ianya juga boleh membersihkan kuman yang bersarang di telapak kaki. Merendam kaki juga dapat membuat kaki kita menjadi lebih ringan. Ianya juga sememangnya dipercayai dapat menghilangkan lenguh-lenguh  dan kesemutan. Disebabkan oleh campuran  garam dan air panas tersebut, ternyata ianya akan memberikan efek yang berbeza kerana khasiat daripada garam tersebut.

1.Untuk Menghilangkan Bau Pada Kaki

Selepas kita membuka kasut, kadangkala ada bau yang tidak sedap bebas ke udara. Ternyata bau tersebut adalah daripada kaki kita. Keadaan ini sangat mengganggu kehidupan kita, apatah lagi ketika berada di tempat-tempat awam. Orang yang berdekatan dengan kita boleh terganggu  dengan bau tersebut. Jika mengalami masalah ini, cubalah untuk merendam kaki denagan air panas dan garam. Ini kerana air garam boleh menghilangkan bakteria yang ada pada kaki.

2. Dapat Mengatasi Masalah Kulit Kaki Pecah-Pecah dan Kasar

Merendam kaki di dalam air panas dicampurkan dengan garam dapat menanggalkan kulit mati dan dapat merawatnya.  Untuk kaki pecah-pecah dan kasar, atasilah maslah untuk dengan rendama kaki ini.

3. Dapat Mengatasi Selsema, Demam, dan Batuk

Tiga penyakit tersebut dapat diatasi dengan cara merendamkan kaki di dalam air panas bercampur garam. ini kerana proses rendaman kaki tersebut membuat tubuh kita menjadilebih  segar dan sakit akan berkurangan.

4. Melegakan sakit Kepala

Selain selsema, rendaman kaki dengan air panas dan garam juga bermanfaat untuk rawatan sakit kepala.

5. Perjalanan Darah Menjadi Lancar

Air Panas yang telah dicampurkan  dengan garam juga amat  bermanfaat untuk memperlancarkan perjalanan darah. Tidak hanya air panas bergaram, tetapi juga air panas biasa.

6. Dapat Menghilangkan Kuman dan Bakteria yang Bersarang di Kaki
Segala  kuman dan bakteria penyebab kaki berbau, kaki menjadi kasar akan dapat diatasi dengan cara merendamkan  kaki menggunakan air panas yang dicampurkan dengan garam.

Selamat mencuba!

No comments

Powered by Blogger.