Tahukah Anda Muhammad Ali Hanya Sahaja Tidak 'Dipijak' Oleh Pengunjung


SETAKAT ini Hollywood Walk of Fame telah menganugerahkan bintang kepada lebih 2,500 selebriti yang berjaya mencipta nama dalam bidang masing-masing.

Antara selebriti popular yang tercatat namanya di situ adalah Elvis Presley, Morgan Freeman, Jackie Chan, Michael Jackson, Tom Cruise dan Marilyn Monroe.

Namun, tahukah anda dalam ramai-ramai bintang berkenaan, hanya nama bekas peninju lagenda dunia Muhammad Ali sahaja tidak 'dipijak' oleh berjuta-juta pengunjung di tapak Hollywood Boulevard, California, Amerika Syarikat itu.

Pada mulanya Ali yang enggan namanya dipijak oleh orang ramai yang lalu-lalang di tempat berkenaan, telah menolak tawaran mengabadikan namanya di situ.

Namun disebabkan pengaruhnya dalam sukan tinju, pihak penganjur Hollywood Chamber of Commerce telah bersetuju meletakkan bintang pematuhan di dinding Dolby Theatre, di sana.

Alasan Ali cuma satu apabila ditanya kenapa enggan membenarkan bintangnya diletakkan di lantai seperti mana selebriti lain.

"Saya membawa nama Nabi Muhammad dan ianya mustahil untuk membiarkan orang ramai memijak nama tersebut," katanya, seperti dilaporkan media antarabangsa ketika itu.Ali merupakan penerima bintang ke-2,189 pada 2002 dan hingga ke hari ini, bintang miliknya adalah satu-satunya bintang yang tidak diletakkan atas lantai.

Ali menghembuskan nafas terakhir pada usia 74 tahun akibat masalah pernafasan di Hospital Pheonix, Arizona Jumaat lalu.

Jenazahnya akan dikebumikan di tanah kelahirannya di Kentucky, Jumaat ini. - MYNEWSHUB.CC

No comments

Powered by Blogger.