Facebook Kini Siapkan Ciri-Ciri Rooms Untuk Aplikasi Messenger


Kin, Facebook semakin agresif penuhkan layanannya dengan pelbagai ciri-ciri baru. Kali ini, jejaring sosial itu menyiapkan ciri baru bernama Rooms untuk aplikasi Messenger.

Dikeluarkan Phone Arena, ciri-ciri baru tersebut tengah menjalani proses ujian awam di Australia dan Kanada. Rooms adalah ciri-ciri yang dapat menghubungkan para pengguna dengan orang-orang di luar lingkungan rakan-rakan mereka mengenai sebuah topik tertentu.

Menurut Product Manager Facebook, Drew Moxon, ciri bual baru tersebut direkabentuk agar para pengguna tidak mengganggu rakan-rakannya mengenai suatu hal yang hanya menarik bagi mereka.

Di sisi lain, pengguna Messenger sendiri sebenarnya sudah boleh membuat group chatting. Namun kumpulan itu bersifat persendirian dan hanya mempunyai orang-orang yang ada di dalam senarai rakan.

Sedangkan Rooms merupakan kumpulan mengenai topik tertentu, di sini orang-orang dengan minat yang sama boleh saling berinteraksi. Namun Rooms juga boleh dibuat persendirian, sehingga pengguna yang ingin menyertai perlu mendapatkan kebenaran daripada pentadbir terlebih dahulu.

Sayangnya belum ada maklumat mengenai masa pelancaran Rooms ke seluruh dunia. Kemungkinan para pengguna boleh mencuba ciri-ciri di aplikasi Messenger, setelah ujian selesai dilakukan di Australia dan Kanada. Sama-sama kita nantikan!

No comments

Powered by Blogger.